Поздрав

Добре дошли в уютното ми гнезденце - място за размисли и спокойствие. Надявам се да ви хареса и да бъдете мои чести гости!

неделя, 17 юли 2011 г.

Птички или Феникс ...

Тази картичка направих по две предизвикателства това на Hobbisimo  за първата седмица и за Птички на Картичкофуриите и Greta`s Art.
  Защо Феникс , ще попита някой? :)   Обичам митологията и често правя асоциации - съответно вместо ангели правя Пегас , а сега вместо гълъби, пауни, лебеди и други пернати правя Феникс. Харесват ми легендите и дори смятам в края на поста да напиша тази за птицата Феникс - пък който има време нека да чете.
Легенди за феникс се срещат в египетската, старогръцката, римската, китайската, арабската и митологията на северноамериканските индианци.
Гръцкият феникс сякаш е най-класически, затова започвам с него. В гръцките и римски легенди фениксът е символ на безсмъртието и възкресението. Асоциира се с Аполон/Феб. "Феникс" на гръцки е червен. Описват го подобен на паун или на орел. Древните гърци са вярвали, че той живее в Арабия, в прохладен извор или кладенец, това не си го спомням много добре. Всяка сутрин в зори той пее прекрасна песен, толкова хубава, че даже Слънцето /Хелиос спира, за да слуша. Фениксът е уникален, може да има само една птица, което го прави, разбира се, много самотен. Не се размножава, защото за появата на нов феникс е нужна смъртта на първия. Когато почувства, че наближи краят му /в различните легенди е от 500 до 1461 години/, той построява гнездо от най-благоуханна дървесина, запалва го и изгаря в собствените си пламъци. От пепелта се ражда нов феникс, млад и силен. Той събира пепелта на предшественика си в яйце от смирна и отлита до града на слънцето, Хелиополис, където полага яйцето на олтара на бога на Слънцето.
В египетската митология това е птицата Бену. Това била свещената птица на град Хелиополис, с блестящи червени и златни пера, отъждествявана с чаплата. Бива наречена Феникс по-късно от гърците. В Хелиополис смятат, че Бену живее на Бен-бен и я почитат заедно с Ра и Озирис. Тъй като смятат, че в Хелиополис, града на слънцето, е започнало сътворението, вярват, че Бену се е сътворила сама от огъня, който гори на върха на свещеното дърво/върба. Тук ми се губи нещо, ако някой се сети за повече подробности, че книгите ми не са ми под ръка. Слънцето изгрява под формата на Бену и се подновява всяка сутрин. Ето го пак основния мотив...Освен "душата /ба/ на Ра", Бену е и олицетворение на Озирис и казват, че излиза от сърцето му, като жив символ на бога. В книга на мъртвите има формули за превръщане на покойника във Великата Бену.
Херодот е записал, че Бену, появяваща се на 500 години, идва от Арабия, носейки на гърба си яйце от смирна, което съдържа пепелта от тялото на родителя й. Яйцето е подобно на яйцето на Геб, което лежало на първичния хълм и родило слънцето. Когато Бену остарее, построява гнездо от ароматни клонки в свещеното дърво, ляга в него и умира. Плиний, ако не се лъжа, разказва, че от тялото й излиза малък червей, който се превръща в птица и Бену се преражда. Венера е наричана "звездата на кораба на Бену-Озирис".
Мисля, че се свързва освен с изгрева, с лятото, с приливите на Нил.
При американските индианци има легенда за такава птица, обаче там не съм съвсем сигурна в детайлите на историята и трябва първо да прочета това-онова. И накрая,в религиите - според юдаизма, когато Ева изяла забранения плод, тя завидяла на безсмъртието и чистотата на другите създания в градината и успяла да ги убеди да ядат от плода и да станат като нея, всички, с изключение на феникса /Milcham на иврит/. Господ го възнаградил, като го поставил в опасан с високи стени град, където той може да живее необезпокояван 1000 години и в края на тези 1000 години изгаря и се възражда от яйце, което се намира в пепелта. Една вариация на тази легенда казва, че на края на 1000 годни тялото на феникса става малко, без пера, като на малко птиче и после пак пораства до голяма птица. Но и в двата варианта, Ангелът на смъртта не може да го достигне.
В християнсвото по различни начини фениксът се смята за символ на Христос. В Средновековието се смята, че фениксът се възражда от мъртвите след 3 дни. Често, като емблема на Христос, фениксът се изобразява редом до палмово дърво /което също е символ ма възкресението/ или носещ палмова /символ на триумфа над смъртта/ или маслинова клонка /символ на божия покой/.

5 коментара:

 1. Здравей! Фениксът е много красив:-)
  Прочетох, че искаш да се включиш в коледното предизикателство на Крейзито, но нямаш материали. И аз нямам много неща, но ако ми напишеш адреса си с радост ще ти изпртя:-)

  ОтговорИзтриване
 2. Много хубава идея и чудесна картичка! Цветовете, които си подбрала пасват идеално на огнената птица! Поздравления и успех!

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесна картичка!Справяш се все по-добре!
  Успех!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ви мили дами :) Наистина изрязването на този феникс ми взе здравето :)) Но пък и аз харесвам резултата много :)
  Специални благодарности на Lionelsa за милото предложение да ми изпрати материали. Чак се разрових из картинките които имам и може би довечера ще спретна нещо коледно :)))

  ОтговорИзтриване
 5. Много настроение намерих тук ощ ес отварянето на блога...Приятни птичи песни и шум на вълни...лято....А пък картичката ме грабна веднага, защото тези цветове винаги ми въздействат - моите любими! А кат озачетох....стана ми ощ епо-приятно! Моите поздравления за увлекателното представяне на картичката ти ...чудна е !
  Поздрави и усмивки:)))

  ОтговорИзтриване